Blogg

Detta har en elevassistent i lön

Vad arbetar en elevassistent med och vad har en elevassistent i lön? Att arbeta som elevassistent beskrivs som ett mycket givande arbete. Huvudsakliga uppgifter är att skapa trygghet och stimulans för elever i skolan. Det är en grundläggande sak för att de ska kunna utvecklas i lugn och ro.

Outbildad eller utbildad

Som outbildad elevassistent kan du begära lite mindre i lön jämfört med om du har utbildning i yrket. Är du utan utbildning kan du inte förvänta dig lika hög lön som om du är utbildad elevassistent. I Stockholm tjänar en utbildad elevassistent 27 185 kronor, vilket är cirka 21 000 kronor efter skatt. Detta gäller kommunal tjänst och för år 2022. År 2021 var medellönen 26 000 kronor innan skatt.

Arbeta som elevassistent

När du arbetar som elevassistent kan det vara vanligt att du har en uppehållstjänst. Det innebär att du har uppehåll i din tjänst under sommaren och vintern. En nackdel med denna typ av anställning är att du inte får en full årslön och därför rekommenderas inte en sådan anställning av fackliga föreningar inom branschen.

Högsta utbildning efter yrket elevassistent

Elevassistenter bidrar med en givande roll i skolan och de är viktiga för att elever ska känna att de blir sedda och hörda. I skolor som har elever med autism eller andra funktionsvariationer kan elevassistenten ha en avgörande roll. I en särskola kan elevassistenten faktiskt vara den som gör att barnet vill gå till skolan. Eleverna och elevassistenten får ofta en nära relation. En relation som betyder mycket för eleven genom alla år i skolan. Ända upp i gymnasiet kan eleven minnas en bra elevassistent som denne hade i grundskolan.

Vidareutveckla din roll som elevassistent

Är det så att du känner att du vill vidareutbilda dig är det all idé. Inte bara för att du får mer lön, utan för att du också samlar på dig mer kunskap. Denna kunskap kan du med fördel använda i tjänsten. Att vidareutbilda sig kan vara ett bra sätt att stärka dig själv i din roll samt att bli attraktiv på arbetsmarknaden. Ju fler specialistutbildningar du har, desto fler arbetsgivare gör du dig synlig för.

Socialt och givande arbete

Det är viktigt att relationen mellan elevassistenten och eleven fungerar. Är det så att du vill utvecklas ytterligare i din roll kan du läsa kurser i pedagogik, coachning eller varför inte konflikthantering. En sådan kurs kan hjälpa dig att utvecklas i din roll och du skapa bättre förutsättningar för att lösa tuffa situationer kring kommunikationen. Att vidareutbilda dig till lärare är också en möjlig väg att gå. Att då ha arbetat som elevassistent och att ha det i grunden är en fördel eftersom du redan är van vid att arbeta i skolans värld.

Policy för vidareutbildning

Är det så att du har en anställning i en kommunal skola kan det finnas möjlighet att policy finns för vidareutbildning. Då kan din arbetsgivare stötta med finansiering av din utbildning och du kan få vara kvar på samma arbetsplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *