Blogg

Vad har en bilmekaniker i lön?

Att satsa på ett arbete som bilmekaniker är ett jobb med många möjligheter, och det finns både jobb inom bilindustrin och i mindre bilverkstäder. Medellönen för en bilmekaniker är i dagsläget 31 400 kronor. Det är i den privata sektorn som kan kan tjäna mest. Det finns ganska stora löneskillnader mellan män och kvinnor och 2021 hade kvinnor en genomsnittslön på 26 900 kronor per månad medan män hade en lön på 31 500 kronor.

Det här tjänar en bilmekaniker i lön i relation till andra yrken

Hur bra är en bilmekaniker i lön är kan vi få en klar bild av om vi jämför den med andra löner. En lön för sophämtare är på 29 400 kronor så en bilmekaniker ligger lite högre. För en barnskötare är månadslönen på ett ungefär 25 300 kronor per månad. Lönebilden för bilmekaniker är olika i olika delar av landet.

  • Göteborg: 29 971 kronor
  • Stockholm: 30 786 kronor
  • Jönköping: 39 000 kronor
  • Örebro: 27 793 kronor

Västmanland har den högsta lönen på 42 750 kronor i månaden. I Kalmar är lönen som lägst i landet på 18 000 kronor i månaden.

Löner 2022 ser ut som följer:

  • Ingångslön på cirka 24 600 kronor per månad
  • Upp till 9 års erfarenhet ger cirka 32 300 kronor i månaden
  • Mer än 10 års erfarenhet ger 41 600 kronor i månaden (cirka)
  • 37 600 kronor i månaden kan en bilmekaniker med 20 års erfarenhet få

Sedan finns det spetskompetenser, olika ansvarsområden och chefsbefattningar som kan de andra löner. Är du företagare med egen firma kan det också variera mycket.

Utbildning och ingångslöner för bilmekaniker

Vas du tjänar som bilmekaniker beror också utbildning, arbetslivserfarenhet och om du har spetskompetens. Det kan vara ganska svårt att få jobb som bilmekaniker utan utbildning om du inte bevisligen är mycket duktig.

För att bli bilmekaniker ska du först och främst gå på fordonsprogrammet på ett gymnasium, eller på komvux. Körkort är ett måste.

Jobbet som bilmekaniker – så här kan det vara

Så länge det funnits bilar har det också funnits bilmekaniker. Det finns alla typer av bilverkstäder här i landet, från biltillverkning i fabrik till mindre verkstäder som ägts av samma familj i generationer.

Om du söker jobb på en arbetsplats som bilmekaniker ska du alltid kontrollera att de har kollektivavtal för din trygghet. För ytterligare trygghet finns också facket som du kan ta hjälp av om oegentligheter skulle uppstå kring din anställning.

Verkstäder kan vara specialiserade på vissa bilmärken. Då får du vidareutbildning på plats och får gå kurser. Du får även lära dig den datoriserade delen av bilmärkets mekanik.

För en person som utbildar sig till bilmekaniker finns det alltså gott om möjligheter till variation och att göra viss karriär om du är duktig. Det anses vara ett framtidsyrke med många jobbmöjligheter framöver då transportsektorn ökar och vi har en stor nyproduktion av elbilar.

Med tanke på det senare ökar det möjligheterna till jobb om du fokuserar på att lära dig om digitalisering och elbilar inom bilmekanik eftersom det sannolikt är där allt fokus kommer att finnas i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *