Blogg

Vad har hemtjänsten i lön?

Hemtjänsten är ett yrke vilket det debatterats hett kring löner och arbetstider. Ofta är det långa arbetspass och lite vila. Idag ligger genomsnittslönen på 26 400 kronor. Timlönen är mellan 140-160 kronor. Sektorn med högst genomsnittslön är landstingssektorn. Löneskillnaden mellan män och kvinnor är mycket liten.

Olika löner i olika delar av hemtjänstteamet

Hemtjänst är inte bara personen som kommer hem och ger vård till den personen i hemmet. Där är flera andra personer involverade för att det ska fungera. Utöver personalen som gör hembesök, finns det arbetslagsansvariga, samordnare, HR personal och en enhetschef. Samtliga har en viktig del i pusslet för att få hemvården att fungera. De olika lönerna kan se ut ungefär såhär

  • Hemtjänstpersonal 26 400 kronor (både outbildad och utbildad personal)
  • Samordnare 35 900 kronor
  • Enhetschef 44 600 kronor

Siffrorna är ungefärliga bruttosiffror och ger en bild över hur det kan se ut lönemässigt på olika ansvarsområden inom hemtjänsten.

De senaste siffrorna från 2022 visar att det finns 132 300 anställda personer inom hemtjänsten, jämfört med 2021 när det var 129 000 personer.

Vad krävs för att få jobba inom hemtjänst

Idag finns det inga krav på utbildning för att få arbeta inom hemtjänsten. För att få dela mediciner, sköta sår och annat krävs att du är utbildad undersköterska. Resterande uppgifter kan även någon som är outbildad göra. Ofta är en anställning inom hemtjänst per timme. Det här är oavsett om du är utan utbildning eller inte. Eftersom det är ett yrke som kan utföras av många spelar inte utbildningen en större roll, du kan dessutom utbilda dig under din anställning.

Yrket är omdebatterat och fastän det är väldigt viktigt, är det underprioriterat. Därför är debatterna kring det heta. Det är ett yrke för den stresstålige och lösningsorienterade.

Hemtjänsten och facket

Hemvården ingår i sektion F eller bransch F i fackförbunden. Idag finns det flera fackförbund speciellt framtagna för vården, och hemtjänsten är inget undantag. Det är ovanligt att det inte finns ett kollektivavtal mellan de statligt ägda hemtjänsterna och ett fackförbud. Kollektivavtal hjälper hemtjänsten i lön, lönefrågor, arbetstider och mycket mer.

Du kan ansluta dig till facket även om du är outbildad, bara jobbar lite extra i hemtjänst per timme, eller om du är utbildad undersköterska. Syftet med fackförbunden är att ju fler som är med, desto större påverkan får de på arbetsgivarna.

Privatiseringen av hemvården

När privatiseringen kom inom hemtjänsten, de bolag som tillkommit på senare år, har gjort det svårare för hemtjänsten i lön. Bolagen har inte alltid kollektivavtal och kan därmed ha en annan typ av kontrakt vilket inte alltid är till fördel för de anställda.

Det har medfört att det inte är solklart vad hemtjänsten i lön, mer än att det varierar enormt mycket. Det är samma sak med samordnare och enhetschefer på privata bolag. Deras löner varierar med väldigt beroende på var de är anställda någonstans.

Siffrorna pekar på att de genomsnittliga lönerna är något lägre för en privatanställd hemvårdare än både de anställda av kommun och landsting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *