Pension - Du som är egenanställd

Som egenanställd finns det några saker du behöver tänka på när det gäller din pension. Kortfattat innebär egenanställning att du jobbar åt dig själv utan att bilda ett eget företag. Tänk på att det är viktigt med ett eget sparande då du inte får tjänstepension som egenanställd.

Frilansjobbarna benämns som egenanställningsföretag, självanställningsföretag, plattformsföretag eller faktureringsföretag. 

Upplägget innebär att sociala avgifter och skatt betalas in av Frilansjobbarna innan lönen betalas ut.

Det innebär att pensionsavgifter betalas in till din allmänna pension av Frilansjobbarna.

Tänk på det här när det gäller din pension som egenanställd

  • Eget sparande till pension. Som egenanställd får du inte tjänstepension som de flesta anställda får. Om du sparar cirka 4,5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension.
  • Kontakta ditt tjänstepensionsbolag. Har du en tjänstepension via en annan arbetsgivare kan det vara möjligt att även betala in premier via egenanställningen på samma försäkring.
  • Skatteeffekter. När du har fler än en arbetsgivare eller pensionsutbetalare samtidigt kan skatteavdraget bli för lågt. Skatteverket kan ge dig tips och råd kring detta.
  • Vara egenanställd efter 65 år. Även om du börjar ta ut pension kan du vara egenanställd och jobba vidare. Du får då lägre sociala avgifter och ett större jobbskatteavdrag. Kontrollera gärna med egenanställningsföretaget och skatteverket vad som gäller för dig.
  • Gör en pensionsprognos och se alla delar i din pension hos Pensions Myndigheten.

Gör en pensionsprognos

Mer om eget sparande till pension

Till Skatteverkets webbplats om egenanställning