Blogg

Vad har en barnskötare i lön

Att jobba som barnskötare är en viktig roll, inte minst för barnen. Du tar hand om och aktiverar barnen anpassat efter deras ålder, så att de får en så meningsfull dag som möjligt. Medellönen för en barnskötare är 25 300 kronor (cirka 17 710 kronor efter skatt), där den kommunala sektorn betalar bäst. I snitt tjänar kvinnor 1 000 kronor mer än män per månad.

En lön som barnskötare har många variabler

Din yrkeserfarenhet spelar stor roll i hur mycket du får i lön som barnskötare. Fram till och med 2018 följdes den gamla läroplanen, under 2019 ändrades den och fick en annan utformning. Det innebär bland annat att kraven på en barnskötare förändrats, och det blev efter det något svårare att få jobb utan utbildning.

Många av de utan utbildning som fått arbete som barnskötare får det ofta genom att börja som vikarie. Där får du ofta timlön och snittlönen ligger på 151 kronor per timme. Tjänsterna är sällan heltidstjänster och därför får de allra flesta timlön.

Lön efter erfarenhet

Ingångslönen för en barnskötare är i genomsnitt 15 300 kronor, och då är både de med och utan utbildning inräknade. Lönestegen är ganska brant i takt med att din erfarenhet ökar.

  • Nyutexaminerad och med mindre än 3 års erfarenhet har en medellön på 16 700 kronor
  • 4 – 9 års erfarenhet ökar medellönen till 22 300 kronor
  • Med över 10 års erfarenhet ligger medellönen på 28 800 kronor
  • Efter 20 år i branschen ligger medellönen på 30 200 kronor.

Lön som barnskötare i olika delar av landet

Siffrorna är genomsnittliga såklart och de kan variera väldigt mycket i olika delar av landet men också i olika stadsdelar i samma stad. Låt oss därför ta en titt på de olika kommunerna i landet och deras snittlöner för 2021:

  • Stockholm 26 406 kronor
  • Göteborg 25 136 kronor
  • Malmö 24 181 kronor
  • Gävle 25 953 kronor
  • Örebro 24 653 kronor

I Degerfors är medellönen högst med 27 759 kronor, medan i Sollefteå ligger medellönen på 23 698 kronor.

Kommunal och barnskötare

I det nya kollektivavtalet Kommunal slutit med KFO under 2020 finns det ett extra löneutrymme för utbildad personal, för att de ska få en bättre lön. Din lön som barnskötare ska reflektera din utbildning och kompetens. Därför är det en av punkterna Kommunal arbetar med för att skapa bättre villkor för barnskötarna.

Enligt kollektivavtal som arbetats fram läggs det mer fokus på att du faktiskt har en utbildning, så att en lön som barnskötare efter utbildning ska vara högre än en barnskötare utan utbildning.

Det är allra flest personer som jobbar som barnskötare av alla yrken i Sverige, både med och utan utbildning. Det totala antalet personer som arbetar som barnskötare är ungefär 93 200 under 2022. Yrkestiteln barnskötare är relativt ny och det finns cirka 85 000 utbildade barnskötare idag.

Du kan arbeta både inom förskolan och i förskoleklass. När du arbetar i förskoleklass jobbar du tillsammans med förskolläraren med bland annat den pedagogiska planeringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *